Meme Kanseri Nedir?

Meme Kanseri Türleri Nelerdir?

Meme kanseri türleri biyopsi ile alınan doku üzerinde yapılan patoloji incelemesi sonucunda belirlenir. Meme kanserinin birçok türü bulunmasına rağmen genel olarak iki ayrı başlık altında değerlendirilmektedir. Bunlar;

  • Meme kanallarını oluşturan hücrelerde oluşan duktal karsinom
  • Memenin süt bezlerinde oluşan lobüler karsinom

Duktal ve lobüler karsinomlar kendi içlerinde yayılma göstermeyen non-invaziv/in situ tümörler ve yayılma özelliği olan invaziv tümörler olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • Duktal Karsinoma In Situ; elle muayenede belirlenemeyen ve mamografide düzensiz yapısı ve kireçlenmelerle kendini gösteren bir kanser türüdür. Bu hastalığa sahip olan hastanın meme başı akıntısı da olabilir. Bu kanser türü yayılma özelliği gösteren invaziv kanserlerden bir önceki evre olduğu için, tedavisinin başarısı dikkat ve düzenli takibe bağlıdır. Eğer kanser memede tek bir noktada bulunuyorsa, cerrahi yöntemle çıkarılarak çevresinde bırakılan temiz dokulara radyoterapi uygulanmakta ve hasta için olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ancak kanser memede birçok odakta yer alıyorsa memenin tümünün alınması gerekmektedir.
  • Lobüler Karsinoma In Situ; Her iki memede de meme kanseri oluşma riskini 8-10 kat artıran önemli bir belirtidir. Bu durumda olan hastalar düzenli olarak kontrol ve yakın takip altında tutulmakta ve aynı zamanda hastaya koruyucu ilaçlar da verilmektedir. Bazı hastalarda koruyucu amaçlı her iki memenin alınması ve meme dokusu içinin boşaltılması gibi işlemler yapılabilmekte. Hastanın kozmetik açıdan herhangi bir sorun yaşamaması için uygulanan cerrahi yollarla protez ve meme rekonstrüksiyonu gibi işlemler de hastaların sosyal yaşamlarına olumlu katkı sağlamaktadır.
  • Invaziv (Yayılım Gösteren) Karsinoma; Kanser başlangıç yeri olan hücrenin üst katmanından daha ileri yayılma göstermesi ile invaziv kanser türü oluşur. Meme kanserlerinin çoğu, invaziv karsinomdur. Yayılma özelliği gösteren kanserler arasında, meme kanallarını oluşturan hücrelerden ortaya çıkan duktal karsinom en sık rastlanan meme kanseri tipidir.
  • Inflamatuvar meme kanseri; Meme kanserinin en hızlı ve kötü seyirli tipi olarak bilinmektedir. Memeyi tamamen saran iltihabi hastalıklarıyla belirtileri benzerlik göstermektedir. Kitle belirtisi vermez ve bazen de yalnızca kızarıklık ve sertlik gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Antibiyotik tedavisine rağmen iyileşmeyen meme hastalıklarında mutlaka altta yatan bir kanser olup olmadığı araştırılmalı, aksi ispatlanana kadar hastanın kanser olduğu düşünülerek gerekli tetkik ve incelemeler yapılmalıdır.
  • Biyopsi materyali üzerinde yapılan patoloji incelemesi yukarıdaki meme kanseri türlerini belirlerken daha detaylı inceleme olarak bilinen ve kanser türünün saptanmasından sonra yapılan immunohistokimyasal boyamalar sayesinde tümörün hormonal duyarlılığı saptanabilmektedir. On yıl öncesine kadar meme kanserini kabaca östrojen hormonuna duyarlı ve duyarsız olarak iki grupta sınıflandırırken, günümüzde bu bilgi değişime uğramış ve meme kanserinin 4 değişik alt grupta toplandığını ve farklı tedavi stratejileri ile bireye ve bireyin tümörüne özgü tedavi edilmesi gerektiği ortaya konulmuştur.

Meme kanserleri hormonal yapılarına göre başlıca 4 değişik alt gruba ayrılır.

  • Östrojen hormonuna duyarlı tümörler
  • Östrojen hormonuna duyarlı ve aynı zamanda Her2 reseptörü (algacı) taşıyan tümörler
  • Östrojen hormonuna duyarsız Her2 reseptörü taşıyan tümörler
  • Östrojen hormonu ve Her2 reseptörü taşımayan tümörler

Tedavi kararında meme kanserinin hangi alt grubu ile karşı karşıya olduğunuzu bilmek uygulanacak tedavinin başarısı açısından çok önemlidir.

Güncel Haberler

Angelina Jolie İki Memesini Birden Aldırdı

Ünlü Hollywood yıldızı Angelina Jolie, 14 Mayıs, Salı ...

DEVAMI »

Egzersiz Yapmak Meme Kanseri Riskini Azaltıyor mu?

Sevgili hasta, hasta yakını ve kanser alanına ilgi ...

DEVAMI »

Meme Kanserinde Akıllı İlaç ile Tedavi

Meme kanseri tanısı sonrası hastaya uygulanan cerrahi tedavi, ...

DEVAMI »
TÜM HABERLER »